Sabtu, 31 Disember 2011

lagi resipi belut


Belut Ala-ala Unagi - Zamir

    Bahan-bahan Belut dan Sos:
  • 1 ekor Belut
  • 1 sudu besar Sos Hitam
  • 1 sudu besar Kicap Masin
  • 1 sudu besar Kicap Manis
  • 1 sudu besar Halia (dicincang)
  • 2 ulas Bawang Putih (dicincang)

  • Bahan-bahan Cendawan Shitake Goreng:
  • 7 batang Cendawan Shitake (dihirs nipis)
  • 1 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
  • ½ biji Cili (dicincang)
  • 1 sudu kecil Daun Ketumbar (dimayang)
  • 1 sudu kecil Kicap Masin
  • 1 sudu kecil Kicap Manis
  • 1 sudu besar Minyak Neuvida

    Cara-cara penyediaan Belut dan Sos:
  • Perapkan belut dengan sos hitam, kicap masin, kicap manis, halia dan bawang putih selama 3 minit.
  • Kemudian, masukkan belut bersama bahan perapan kedalam ketuhar selama 7 minit pada suhu 150C.
  • Setelah itu, kelurkan dari ketuhar dan masukkan ikan belut tadi kedalam kuali yang panas selama 1 minit atau sehingga bahan perapan sudah pekat.
  • Ketepikan untuk hidangan.

    Cara-cara penyediaan Cendawan Shitake Goreng:
  • Panaskan minyak dan masukkan cili dan bawang putih dan tumis selama 2 minit.
  • Masukkan cendawan, kicap masin dan kicap manis, dan masak selama 3 minit.
  • Akhir sekali, masukkan daun ketumbar dan tutup api.
  • Ketepikan untuk hidangan.

    Bahan-bahan dan cara penyediaan Jeruk Halia:
  • 6 hirisan Halia (dihiris)
  • 50ml Cuka
  • 150ml Air
  • 3 sudu besar Gula
  • Cara penyediaan:Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak selama 30 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan