Sabtu, 3 Mac 2012

mari cuba buat pizza

dah boleh buat roti ni,mencuba pula buat pizza..
resipi doh sama je macam buat roti2 sebelum ni.cuma kurangkan separuh bahan2nya,sebab nak buat sikit je.. percubaan.. hehe


~ menunggu untuk masuk oven ~


~ bye bye pizza hut.. dominos ~


~ muka orang tak sabar ~


~ kalau pizza beli tak makan pun.. ruapanya nak ibu buat.. ~


terima kasih kepada jintanmanis.com atas resipi pizza. toppingnya nopi buat menggunakan bahan2 yang ada di rumah..(dah minta suami belikan awal2 sebab memang dah plan nak buat pizza pun..)

resipi pizza

Pizza
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya

*Untuk Doh*
250gram tepung roti
1/3 sudu kecil garam
1 sudu besar skim milk@susu tepung *nopi tak letak pun
1 sudu besar gula
1/2 biji telur
1 sudu besar marjerin ( boleh ganti denga butter atau shortening)*nopi guna 25ml minyak masak
110ml susu segar ( atau air suam)*nopi guna air biasa/kosong
1 1/2 sudu kecil yis*nopi guna lebih kurang 1 sudu makan

*untuk filling*
sosej yang telah direbus dan dihiris nipis
sedikit lada benggala, nenas dan tomato yang dihiris dadu

~nopi cuma letak hirisan sosej,bawang kuning dan sedikit isi ayam dipotong dadu(masakkan sekejap atas pan)

* Untuk Toping* - mix cheese@mayonis+sos cili@tomato

~utk toping nopi gunakan tomato puri + serbuk oregano+thyme+rosemary+sedikit garam.

Caranya.

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada dua bahagian dan bentukkan bulat seperti base pizza, cucukkan dengan garpu dan biarkan naik sedikit, masa yang diperlukan lebih kurang 30 minit.

5. Sapukan setiap base pizza dengan sos tomato, ratakan ke seluruh doh, tabur kan lada benggala hijau, nenas, tomato dan sosej serta toppingkan dengan mozarela cheese.

6. Akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 16 ke 18 minit atau sehingga permukaan pizza perang., sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, Sesuai untuk sarapan dan hidangan minum petang. Selamat Mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan